bunyols cuaresma.0

Bunyols, els dolços del moment

Receptes Comments (0)

Estem en temps de Quaresma, aquests 40 dies que van des de el Dimecres de Cendra fins el Dijous Sant.

Durant aquest període els cristians són cridats a reforçar la seva fe mitjançant diversos actes de penitència i reflexió. No és un temps trist, si no més aviat meditatiu i de recolliment, on tradicionalment, hi havia moltes restriccions de tipus alimentari. Estaven prohibits els menjars massa copiosos, rics o abundants, sobretot la carn, pel significat que aquest aliment ha tingut.

Nosaltres no som molt de ritus, però si que ens agraden les tradicions gastronòmiques, i per aquests indrets, on tenim pastissos i dolços típics per cada període de l’any o esdeveniment, també hi ha un dolç tradicional de la Quaresma.

Ara és el moment de menjar bunyols: suaus, esponjosos, flonjos, dolços, borratxos, farcits… per a tots els gustos.

bunyols

D’on ve aquesta tradició?

Segons el Gremi de Pastissers de Barcelona, “el seu origen deu sorgir de la necessitat popular d’endolcir els dies perquè el període quaresmal fos més passatger”. “A més, el seu aspecte és sobri, lluny de la fastuositat del tortell, amb sorpreses i ornaments que conviden a fer colla, o de l’exuberància de la mona de Pasqua, amb què els padrins sorprendran els seus fillols”.

Es a dir que el bunyol era un dolç que, tant per la seva aportació calòrica com per la seva discreció visual, era ideal per passar les penúries de la Quaresma.

La història dels bunyols comença cap al segle X.

Els jueus sefardites elaboraven, per celebrar la Janucá, una espècie de “bollos” fregits amb farina de blat que anomenen bimuelos.

La introducció d’aquests “bollos” en la celebració de Tots Sants és una modificació cristiana, per la proximitat amb la Janucá jueva.

Amb el temps i l’esperit comercial dels nostres pastissers, això dels bunyols s’ha sofisticat i actualment es poden trobar de diferents varietats i farcits.

Et proposem que provis tu mateix/mateixa la teva habilitat com a pastisser/pastissera amb una recepta senzilla que compartim, per poder fer bunyols a casa.

I aquí teniu la recepta:

Els bunyols es fan amb la pasta choux. L’única dificultat d’aquesta pasta és aconseguir el punt just d’espessor, ja que això depèn dels ous i com que cada ou és d’una mida diferent… costa dir la quantitat exacta d’ous que es necessitaran.

La millor opció és utilitzar uns ous de mida mitjana i anar-los afegint d’un a un: així ens assegurem que la pasta no ens quedi massa líquida. 

Ingredients: (per uns 30 bunyols):

ingredients bunyols

  • 125 ml de llet
  • 75g de farina
  • 60g de mantega
  • 3 ous (depenent de la mida)
  • sal
  • anís sec
  • sucre

 

bunyols mànega

Preparació:

Posar la llet i la mantega en un cassó al foc, amb un pessic de sal. Quan la llet bulli i tota la mantega s’hagi fos, afegir d’un sol cop tota la farina tamisada i deixar coure, sense parar de remenar, fins que aquesta massa es separi de les parets del cassó. Fora del foc afegir un ou i remenar fins que quedi homogeni. Així, fins a afegir-hi els tres ous. Introduir la pasta en una mànega pastissera i així aconseguir petites porcions uniformes que s’han de fregir en oli calent.

Quan estiguin, encara calents, mullar-los amb una mica d’anís sec i arrebossar-los amb sucre.

bunyols-de-cuaresma-5

A nosaltres els bunyols de quaresma ens agraden de totes les maneres: sols, farcits de nata, de crema o de xocolata, acompanyats d’un bon cafè o amb una tassa de te per berenar o esmorzar… mmmm!

Són boníssims!

Pin It

» Receptes » Bunyols, els dolços del moment
On 2 març 2015
By
, , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »