IMG_8409

Coca de Sant Joan

Receptes Comments (0)

Arriba sant Joan i es celebra el dia més llarg de l’any. Diu la llegenda, que si l’estrenem amb un dolç en forma sol, tindrem sort.  Antigament les coques de Sant Joan tenien forma rodona perquè imitaven la forma del sol.

El 24 de juny celebrem que l’astre rei ha arribat a la punta més alta de l’hemisferi celeste i per això els catalans el mosseguem, o simbolitzem que ens el mengem, per tenir sort.

Aquesta tradició te el seu origen en un ritu solar.

A nosaltres les coques ens agraden totes, però pensant en l’astre rei, la coca de crema és la més adient i us proposem que proveu de fer-la a casa seguint aquesta recepta:

INGREDIENTS

Per al brioix:

250 g de farina força

50 g de sucre

3 g de sal

1 ou

25 g de llevat en pastilla

25 g de llard

color, vainilla, llimona

llet (60 ml aproximadament)

Per a decorar:

crema pastissera

cireres vermelles confitades

pinyons

sucre

anís

IMG_8417ELABORACIÓ

Primer de tot us aconsellem fer la crema pastissera el dia abans.

Primer hem de fer un brioix normal.

Un cop tenim el brioix apunt i reposat l’estirarem a poc a poc i li donarem forma ovalada.

Tallarem un parell de fulls de paper cuisson

El procés de fermentació és molt important. Si no la feu pujar correctament, la massa quedarà atapeïda en lloc de flonja

Mentre lleva la coca, preparem la resta d’ingredients.

La crema pastissera que haurem fet el dia abans, ara només l’hem de remenar una mica i preparar també l’anís dolç per vaporitzar la coca quan surti del forn.

Ha passat el temps necessari i ja tenim la coca amb un volum espectacular

No li doneu cops ni la punxeu perquè es pot abaixar.

Ara, batrem un ou i pintarem la coca, però amb molt de compte.

Ja podem omplir la mànega de crema pastissera.

Farem unes tires de crema en les dues diagonals per aconseguir rombes.

Col·locarem mitges cireres dins dels rombes i tirarem molts pinyons per sobre.

També tirarem una pluja generosa de sucre per sobre de tota la coca.

Un cop surt del forn, i immediatament, amb un polvoritzador (o a mà) li tirarem una mica d’anís, sobretot per les zones de més brioix. Aconseguireu una aroma formidable i, com que està calenta, l’anís cristal·litzarà i li donarà aquell toc final tan brillant, de pastisseria.

Esperarem que es refredi i la servirem posant-la en una safata de cartró amb blonda.

maxresdefaultcoca_fuites.jpg

La coca de llardons i la de fruita són unes altres protagonistes de la nit de Sant Joan.

Pin It

» Receptes » Coca de Sant Joan
On 22 juny 2015
By
, , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »