capçalera

Tendències gastronòmiques que marquen la pauta

Article, General Comments (0)

El consumidor  està cada cop més obsessionat per saber que menja, d’on ve el que compra i quins beneficis saludables li aporten determinats aliments o begudes.

Alimentació saludable:

Aliment fresc és igual a saludable. Aquesta és una de les tendències més importants. Els aliments processats són rebutjats per bona part de la població, especialment els transgènics. Això va de la mà de menjar més sa, verd i amb aliments integrals. Cada dia més persones segueixen alguna dieta, gairebé un terç de la població, de manera que els restaurants inclouen un apartat verd i saludable més ampli que mai en les seves cartes.

Es busca reduir la sal i els greixos en els productes de sempre

La dieta equilibrada és cada cop més un objectiu. La preocupació per la salut es demostra quan els productes de cada dia -sucs, caldos, salses – Es tracta d’aliments que també busquen satisfer determinats col·lectius com ara les persones hipertenses, diabètiques o que tenen colesterol, entre d’altres.

Un origen transparent:

Derivat de la preocupació per la salut, podem veure també que els aliments locals i naturals són una tendència més important cada vegada.

El client vol saber d’on ve el seu producte i els processos pels quals ha passat. La transparència que demanda la societat en tots els àmbits també es veu reflectida en la gastronomia.

La traçabilitat d’un producte és clau per a la confiança.Vedella ecològica

El comprador valora cada cop més poder resseguir el camí de l’aliment. Per això, els segells de denominació d’origen o la informació què explica, per exemple, que un porc ha estat criat “sense antibiòtics” són  cada cop a més importants.

Proliferen els “Zero”:

Els productes sense gluten o sense lactosa ja són una realitat, estan disponibles a la majoria de supermercats i restaurants i comencen a ser més freqüents i assequibles. Aquí s’han sumat dos factors: un increment de les intoleràncies i la tendència de reduir o eliminar el consum de gluten per qüestions dietètiques.

Gluten free

En paral·lel, comença l’eclosió del que els nord-americans anomenen els “superaliments”. Es va veure fa anys amb la proliferació de les baies de goji i ara s’observa amb el creixement dels aliments com la quinoa…

L’àpat fàcil i instantani:

Les dosis individuals i el menjar exprés són tendència mundial

Els menjars preparats “ready meals”, inunden les prestatgeries de supermercats.

El consum sostenible:

Fins i tot el ‘packaging’ s’adapta per evitar llençar aliments

La conscienciació per evitar malbaratar aliments també creix. Cada cop hi ha dosis més petites, d’acord amb el consum cada cop més individualitzat i les unitats familiars també més petites.

Fusió de gustos del món:

ceviche_slide gochujangEls sabors orientals sedueixen un consumidor cada cop més atrevit.

El mercat cada cop és més obert i global, i això fa que la fusió de sabors sigui també una tendència.

A Europa la tendència és concreta en el consum de productes i cuina que ve d’Orient. Cada vegada ens atrevim més a provar nous sabors com la harissa, aji o Xile, gochujang.

Una de les tendències més atrevides que s’estan estenent en alguns països, és la de menjar insectes. Aquí encara no ho hem vist, però ja ha arribat a Europa, en concret a Bèlgica i Holanda, on s’han popularitzat les hamburgueses fetes d’insectes. I el Regne Unit on ja hi ha un restaurant que ofereix plats amb insectes.

A més, està clar que la cuina llatinoamericana està vivint un moment d’esplendor, amb Perú i Brasil al capdavant. Destaquen creacions, basades en productes de la selva, els mols o els refrescants ceviches.

També està canviant el turisme gastronòmic.

Ja no n’hi ha prou amb sol, platja i aperitiu.

Les empreses del sector turístic i l’alimentació s’han adonat d’aquestes tendències, col·laborant per oferir nous productes com tours gastronòmics o rutes temàtiques sobre un determinat producte.

Pin It

» Article, General » Tendències gastronòmiques que marquen la...
On 4 maig 2016
By
, , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

«